nedelja, 3. maj 2015

5. REDNA MOBILNOST - ITALIJA


Takole sva učitelja Rajko in Nelly z vlakom prispela na železniško postajo Porta Susa v Torinu. Za nama je bila 6-urna vožnja, ki pa je hitro minila, saj v šoli za razgovarjanje ni časa in sva morala marsikaj nadoknaditi ;-)


Sprehod po Torinu nama je ponudil široke ulice in mogočne stavbe ... Pravo velemesto, ki je še pred kratkim štelo 1 milijon ljudi, sedaj pa so se prebivalci začeli preseljevati na podeželje, tako da jih sedaj v mestu živi nekaj manj ...


V predmestju Torina, v Grugliascu, do kamor te pripelje podzemna železnica, smo si vsi sodelavci v projektu ogledali šolo Istituto Martin Luther King, ki jo obiskuje okoli 1000 učencev od vrtca do 16. leta starosti. Otroci so razporejeni v 6 različnih stavb, vse pa vodi 1 ravnateljica.


Pričakala nas je krasna dobrodošlica, ki jo je ustvaril eden od staršev učenca te šole.


Nižja osnovna šola:






Osnovna šola za učence od 11. do 16. leta je v stavbi čez cesto:






Vrtec je v sosednji stavbi. Okolica je vsa v zelenju in otroci imajo ogromne površine namenjene igri in veselju.





Učenci so nam pripravili krasno prireditev, na kateri so s plesom in pesmijo povedali zgodbo o dečku, ki je živel v mestu brez zelenja ...



Popoldne smo si ogledali Univerzo in agrarno središče, v katerem raziskujejo uspevanje rastlin pod različnimi pogoji, ki nam jih v bodoče lahko prinesejo klimatske spremembe. Spet ogromno zelenja in trate polne študentov, ki opravljajo naloge in se učijo ....




Z vodičem smo si ogledali središče Torina, ki je poln kulturnih znamenitosti, arhitekture in spominov iz zgodovine ...





Obiskali smo tudi muzej filma in se povzpeli na stolp ...






Učencem drugega razreda smo se pridružili na izletu, kjer so se učili o življenju ob vodi - Parco naturale, Laghi di Avigliana:



Sacra di san Michele pa je v nas zagotovo pustila še poseben pečat ... mogočna, temačna ... navdih pisatelju Umbertu Eccu za njegov roman Ime rože.




Zadnji dan v dežju ... srednjeveška vas sredi Torina, Borgo Medievale:



In spet vlak ter vrnitev v domači kraj ...

Vsako novo srečanje nas poveže še močneje. In ugotovitev vseh nas je, da je Comenius veliko več kot le šolski projekt. Spet smo preživeli čudovit teden, prepleten s šolo, zgodovino, kulturo, kulinariko in prijateljsko bližino ... Hvala, draga Cristina, tebi in vsej tvoji ekipi, saj ste nam skupaj zasadili Italijo globoko v srce :-) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar